DATE INITIALE:
Avem un parter ce a fost organizat ca parcare.
- temperatura de referinta la nivelul parterului-parcare este mentinuta la 12° C
- temperatura de referinta la nivelul etajului I este menţinută la 24° C
- grosimea tavanului de beton = 19 cm
- RH = 65%
Protectia termica a tavanului parterului se implementeaza folosind polistiren extrudat cu grosime de 3 cm, lipit cu adeziv de partea superioara a pardoselei primului etaj, fixat cu un mortar armat cu fibra de sticla. Functie de cat de nivelata a iesit pardoseala din turnare, pentru nivelarea ei se pot folosi fie mijloace mecanice (scarificator, picamer, ciocan rotopercutor) fie o sapa autonivelanta de 1-10 mm. Peste polistirenul extrudat fixat ca mai sus se toarna o sapa autonivelanta (de 1-10 mm grosime) apoi se poate aplica parchetul.
CE SE DORESTE:
Sa se stabileasca ce grosime sa aiba polistirenul extrudat pentru a nu se produce condens pe tavan: de 3 sau de 5 cm?
CUM AM FACUT:
Scopul nostru este de a proiecta termoizolatia pentru a nu se produce condens sub beton sau in spatiul de interfata dintre beton si XPS.
Vom calcula si vom ilustra gradientul de temperatura prin sandwich-ul format din beton si XPS in ambele situatii (XPS de 3 cm si XPS de 5 cm), afland temperatura la interfata dintre cele doua materiale si pozitia punctului de roua in ambele situatii.
In final, localizam valoarea temperaturii punctului de roua pe linia de gradient de temperatura. Daca punctul de roua cade in termoizolatie, condensul nu se va forma sub termoizolatia-bariera de vapori in spatiul interstitial. Daca el cade sub termoizolatie, este necesara o termoizolatie suplimentara.
Daca este necesara o termoizolatie suplimentara, se alege un nou strat de termoizolatie si se face o noua analiza grafica pentru a stabili daca temperatura punctului de roua cade in termoizolatie.
In plus, daca temperatura punctului de roua cade in partea superioara (aproximativ in treimea superioara) a termoizolatiei, grosimea termoizolatiei poate fi redusa atata timp cat punctul de roua ramane in interiorul termoizolatiei. Este necesar a se realiza analiza grafica pentru a stabili daca termoizolatia cu o grosime mai redusa continua sa pastreze punctul de roua in interiorul ei.
XPS de 5 cm
RXPS5cm = d/lambda = 0,05 / 0,034 = 1,4705
RT = RXPS5cm + Rbeton =1,4705 + 0,19 / 1,7 = 1,4705 + 0,1118 = 1,5823
Tint5=Temperatura la interfata = Ti – (RXPS5cm/RT) x ΔT = 24°C – 1,4705/1,5823x(24°C-12°C) = 12,848°C
Punctul de roua se calculeaza pentru o umiditate relativa de 65%. Deoarece nu avem o umiditate relativa de 65°C in valorile din tabel vom face o interpolare:
DP65% = DP1 + [(RH – RH1) / (RH2 – RH1)] x (DP2 – DP1)
unde:
DP1 = 15,6°C (temperatura punctului de roua pentru umiditatea relativa de 60%)
DP2 = 17,8°C (temperatura punctului de roua pentru umiditatea relativa de 70%)
RH = 65%
RH1 = 60%
RH2 = 70%
deci DP65% = 15,6+5/10x(17,8-15,6) = 16,7°C
Pentru o umiditate relativa de 50%, vom face de asemenea o interpolare dar pe orizontala:
DP50% = DP23,9 + [(T24 – T23,9) / (T26,7 – T23,9)] x (DP26,7 – DP23,9) = 12,8 + 0,01/2,8x(15,6-12,8) = 12,81°C
XPS de 3 cm
RXPS3cm = d/lambda = 0,03 / 0,034 = 0,88235
Temperatura la interfata este Tint3 = Ti – (RXPS3cm/RT) x ΔT = 24°C–0,88235/1,5823x(24°C-12°C) = 17,308°C
Prin adaugarea de parchet la sandwichul de termoizolatie, va creste R total ceea ce va urca punctul de roua mai in interiorul termoizolatiei.
CE AM OBTINUT:
Dupa ce am calculat pozitia punctului de roua al sandwich-ului format de beton+polistirenul extrudat (pornind de la datele initiale ca grosimea pardoselii din beton este de 19 cm, iar temperaturile de referinta sunt 12 grade Celsius in subsolul-parcare si de 24 grade Celsius la parter), a rezultat un punct de roua la 16,7 grade Celsius pentru o umiditate relativa de 65%.
Temperatura obtinuta din calcule pentru suprafata interfetei este de 12,85 grade Celsius pentru polistirenul expandat de 5 cm si de 17,3 grade Celsius pentru cel de 3 cm.
Vedem ca punctul de roua se afla peste temperatura interfetei, doar in cazul XPS de 5 cm, deci, nu va apare condens pe suprafata de beton in cazul XPS de 5 cm.
In continuare vom studia cazul in care pozitia XPS este sub placa de beton si vom identifica pozitia punctului de condens.
2%
din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.Proiectul Răsuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…
Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.
Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.
Aveți infiltrații?
Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?
Avem soluții corecte și complete.
Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.
Si mai pe romaneste nu se poate explica?? De exemplu daca am un zid exterior, cat de gros trebuie sa fie polistirenul. Am citit de 2 ori explicatia si nu inteleg ce se intampla aici.
Specialistii intre ei nu vorbesc romaneste ci limba matematica. Dupa efectuarea calculelor vor traduce concluziile in romaneste.
Articolul prezinta modul de calcul a grosimii termoizolatiei in conditiile date la inceputul articolului. In cazul unui zid exterior altele sunt conditiile initiale dar formulele se pot folosi si adapta.
Trimiteti-ne ce conditii doriti sa indeplineasca termoizolatia dvs.
Buna seara,
Caut pe cineva ca sa ma ajute cu niste grafice si interpretari pt cateva cazuri. Ca de exemplu
Temperatura interioara 20 °C
Umidititatea interioara 50 %
Temperatura exterioara 27 °C
Umidititatea exterioara 80 %
Pot sa va tirmit cazurile pe mail. Adresa mea de mail este cezar@europartnership.ro